środa, 2 września 2015

Awokado

Awokado to inaczej smaczliwka. Owoc ten jest bogaty w kwas oleinowy i potas. Mimo że jest kaloryczny, to jego właściwości prozdrowotne są bardzo duże. Obniża on bowiem poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Awokado nie ma zbyt wielu miłośników w naszym kraju, co mnie nieco zaskakuje, bo dla mnie smakiem przypomina nieco niedojrzałe gruszki. Można nim smarować pieczywo, zamiast masła czy dodawać do sałatek. Moim ulubionym daniem jest guacamole, czyli meksykański dip do nachosów. Czasem kroję awokado i zjadam je tak po prostu z jajecznicą. Często robię także koktajl, który polecam osobom nie tolerującym jego smaku, czyli pół owocu, jeden banan i trochę jogurty naturalnego. Można dodać odrobinę miodu oraz cynamonu. Pycha! Spróbujcie..


obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga - awokado jest najkaloryczniejszym z owoców.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz